Subscribe to CalpeNoticiasVA feed
Updated: 2 hours 35 min ago

L'Ajuntament regula l'estacionament nocturn de les caravanes en el terme municipal Calp

Fri, 11/05/2018 - 08:39
divendres, 11 Maig, 2018 - 08:15

El ple municipal que se celebrarà hui divendres abordarà la regulació de l'estacionament d'autocaravanes i automòbils similars en el terme municipal. Es tracta de donar solució als problemes derivats per l'estacionament d'autocaravanes de manera continuada en les vies públiques que, en ocasions, comporten abocaments en els espais públics i causen un perjudici en el paisatge urbà.

Amb l'objectiu de conciliar aquest tipus de turisme, creixent en tota Europa, amb el respecte mediambiental, es proposa una modificació de l'Ordenança Municipal de Circulació amb Regulació de l'Estacionament amb Limitació Horària. La modificació permetrà l'estacionament d'autocaravanes, o vehicles similars, en les vies públiques o espais adjacents a aquestes, de 9 a 21 hores en període estival, i de 9 a 20 hores en resta de l'any.

Amb açò, les autocaravanes hauran de pernoctar en les zones, públiques o privades, habilitades per a açò. Igualment queda prohibida l'acampada en la via pública, amb excepció d'aquelles zones autoritzades. S'entén que una autocaravana és utilitzada com a medi d'acampada quan el vehicle té contacte amb el sòl amb una mica més que les rodes (potes estabilitzadores o qualsevol un altre element); quan s'ocupa més espai que el de l'autocaravana tancada (finestres projectables o batents obertes, cadires, taules o similars); o quan emeten algun tipus de fluid, contaminant o no, que no siguen el propi de la combustió del motor (aigües grises, negres, similars o de semblant naturalesa).

L'incompliment de l'ordenança comportarà denúncia per infracció lleu i fins i tot retirada del vehicle. L'auge de l'anomenat “turisme itinerant” a Europa ha comportat la proliferació d'autocaravanes, no obstant açò l'estacionament permanent d'aquestes en les vies públiques ha alçat en els últims mesos nombroses queixes de veïns ja que s'han constatat casos tant d'abocaments a la via pública com de connexions a la xarxa pública de proveïment d'aigua sense autorització. L'objectiu últim d'aquesta iniciativa és potenciar aquest tipus de turisme però en els llocs adequats per a açò.

 

 

El pintor Javier Ruiz Cenzano ofereix la seua visió del jazz amb una exposició a l'Ajuntament Vell

Wed, 09/05/2018 - 10:31
dimecres, 9 Maig, 2018 - 09:45 La Sala d'Exposicions de l'Antic Ajuntament acull l'exposició Los colores del jazz, del pintor basc Javier Ruiz Cenzano, que podrà visitar-se fins al proper 30 de maig.       A la mostra es poden veure quadres que han estat pintats per Ruiz Cenzano en directe durant concerts de jazz celebrats en una sala d'Ondara i pintures creades per Ruiz Cenzano entre els anys 2006 i 2018, el que permet apreciar l'evolució d'aquest artista.       Ruiz Cenzano es defineix com un pintor autodidacta que prefereix deixar que els sentiments fluisquen sense estar subjecte a influències concretes. Confessa que a l'escola se li donava bé pintar, però aviat es va passar a la fotografia. Va ser a partir d'una catarsi personal, un cop complerts els 50, quan l'autor d'Els colors del jazz, va començar a agafar llapis, potser com a teràpia, i després va experimentar amb retoladors, aquarel·les i oli. Fruit d'aquesta evolució, va arribar a la tècnica de l'acrílic.       L'autor d'aquesta exposició sol pintar amb espàtules o sobre fusta. En els seus començaments pintava gairebé de tot: paisatges, retrats... encara que va acabar decantant-se més per l'abstracte, de vegades amb un cert dibuix o amb collage de fotografies tractades per ordinador.       Aquest pintor té com a temàtica fonamental el jazz, encara que també pinta sobre temes que li impacten, per exemple, sobre la guerra de l'Iraq o sobre l'obra de Chillida, entre d'altres. Encara que treballa fonamentalment la pintura, també ha realitzat algunes escultures.       Ruiz Cenzano torna així a aquesta sala calpina després d'haver participat en una exposició col·lectiva del grup ALDAMA. El pintor assegura que va quedar "enamorat d'aquest espai expositiu".

Entra en funcionament un nou mata-segell permanent dedicat a l´ermita de Sant Joan de la Cometa

Wed, 09/05/2018 - 09:55
dimecres, 9 Maig, 2018 - 09:45

Un nou mata-segell dels anomenats “Turístics”, ve a posar-se en funcionament en l'oficina de Correus de Calp, dedicat en aquesta ocasió a l'Ermita de Sant Joan de la Cometa, que el passat any complia el seu 3er Centenari, edifici que segueix amb les seues funcions socials com des de fa tant temps, matasegell que ve a unir-se al que ja funciona en la pròpia oficina dedicat a el “Parc Natural del Penyal d´Ifac”.

 

Aquest nou matasegell , era una antiga reivindicació que des de l'Agrupació Filatèlica de Calp es tenia i que no es va poder plasmar com haguera sigut desig, el passat any amb la celebració amb magnificència de l'III Centenari de l'Ermita, però en paraules del President de l'entitat filatèlica calpina “….al final Correus ha atès la nostra sol·licitud i l'Ermita ja forma part permanentment del Correu calpí…”. I així és, si tenim en compte que l'ús d'aquest tipus de mata-segell és de caràcter permanent, i amb ell es van a signar milers i milers de cartes i postals que diàriament circulen a tothom des de l'oficina postal calpina.

 

Aquest mata-segell mostra una imatge al·lusiva al campanar d'aquest històric i popular edifici, imatge que ja va ser motiu del segell que amb motiu de la passada edició de EXFICALP 2017, va tenir lloc en durant el mes de desembre a Calp. El fet que un mata-segell de Correus estiga dedicat a l'Ermita de Sant Joan de la Cometa, igualment ha sorprès gratament a la família Banyuls de la Cometal, família d'un arrelament directe amb aquesta zona rural calpina i que tant han fet els seus actuals membres com els seus avantpassats per salvaguardar aquest enclavament històric, tradicional, rural i típic de la fisonomia calpina, que veuen amb entusiasme el que “…des d'ara cada carta que enviem portarà un tros de la família, de la nostra història, posant en valor aquesta part de la història de Calp…”.

La família Banyuls, ha volgut agrair tot l'esforç que per a aconseguir aquest mata-segell ha dut a terme l'Agrupació Filatèlica de Calp, així com les facilitats mostrades des de l'Oficina de Correus de Calp per part de tot el seu personal. Amb aquest mata-segell, ja són 7 els que en tota la Comarca s'estan utilitzant. Denia, Benissa, Calp, Teulada i Moraira, són fins ara les oficines que han apostat per usar datadors il·lustrats per a signar la correspondència, contribuint a portar la Comarca, les seues tradicions i la seua gent, allà on una missiva puga arribar.

 

La Casa de Cultura acull una exposició de bonsais del Club Bonsai Marina Alta

Mon, 07/05/2018 - 14:28
Dilluns, 7 Maig, 2018 - 14:15

Del 14 al 19 de maig la Casa de Cultura acollirà una exposició de bonsáis a càrrec del Club Bonsái Marina Alta, una exposició que pretén donar a conèixer aquesta tècnica mil·lenària de cultiu i cures d'espècies arbòries en miniatura. Per a saber una mica més d'aquest art i de la mostra, hem entrevistat al calpí Luis Clemente, membre de l'associació i un apassionat dels bonsáis.

 

-Què trobarà el públic que assistisca a aquesta exposició de bonsáis?.

-Luis Clemente: Es tracta d'una exposició d'entre 40 a 50 arbres, de diverses espècies encara que la majoria autòctons, són oliveres, magraners, figueres, garrofers, pins, etc. , es mostrarà una gran varietat d'arbres, tot acompanyat amb un conjunt d'ornamentació que cerca provocar una atmosfera de tranquil·litat i relax pròpia d'aquest art.

 

-Què és el Club Bonsái Marina Alta?

L.C.: Som un grup d'amics que tenen una afició comuna, el club es va fundar en 1995 per a consolidar les reunions d'un grup d'interessats a compartir experiències i aprofundir en els coneixements del cultiu i formació del bonsái. Està constituït per gent de tota la Marina, ens solem reunir a Xaló cada 15 dies.

 

-Què pot fer el que estiga interessat per aquesta afició?

L.C.: El que vulga aprendre pot acostar-se i posar-se en contacte amb el club, serà benvingut, es tracta d'anar aprenent de l'experiència dels altres, encara que en ocasions realitzem tallers vinculats a alguna exposició. Els aficionats als bonsáis intentem imitar a la naturalesa, hi ha espècies més fàcils per a iniciar-se i majoritàriament treballem amb espècies autòctones.

 

-Com va sorgir en tu aquesta afició?

L.C.: El món dels bonsáis sempre m'havia agradat però li tenia respecte, cercava una alternativa al treball, una afició que em permetera relaxar-me, em vaig acostar al club i em vaig enganxar des del principi. Fer bonsáis no és car, es requereixen materials i eines bàsiques però el que realment necessites és molta paciència. La cura d'un bonsái mai acaba, comences a treballar un arbre i vas coneixent diferents etapes d'aqueix exemplar, però són éssers vius que creixen i canvien, així que la seua cura no acaba mai.

 

-En una societat marcada per les presses, la falta de temps i l'estrès, té futur aquesta afició mil·lenària?

L.C.: Té futur, cada vegada més, perquè és una activitat que comporta reflexió, que exercita la paciència, arribes a casa estressat i l'arbre, que té el seu propi ritme, t'ensenya que cal tenir paciència. Al meu particularment em serveix molt per a relaxar-me. En la cultura japonesa es treballa molt la reflexió i la paciència.

Científics i professionals forestals abordaran en un congrés a Calp com afrontar els incendis forestals en el context del canvi climàtic

Wed, 02/05/2018 - 13:03
dimecres, 2 Maig, 2018 - 12:15

Calp acollirà els pròxims 15 i 16 de novembre el III Congrés Forestal de la Comunitat Valenciana, un esdeveniment que reunirà a científics i professionals nacionals i internacionals relacionats amb la gestió forestal. Aquesta tercera edició tractarà sobre la gestió d'incendis forestals en el context del canvi climàtic.

 

Fa uns dies es va celebrar l'acte de presentació del congrés, a càrrec del president de la Diputació i alcalde de Calp, César Sánchez, el director general de l'Agència de Seguretat i resposta a les emergències, José María Ángel, el director general de l'Administració Local, Antoni Such, el president de l'associació de municipis forestals, Óscar Martínez, i el president de la Plataforma Forestal Valenciana, Fernando Pradells.

 

L'objectiu d'aquest congrés és arribar a conclusions sobre l'impacte que el canvi climàtic està tenint en els incendis forestals per a poder així establir accions de futur que permeten poder gestionar aquests fenòmens mediambientals. “Els congressos han de servir per a proposar accions de futur des d'una perspectiva rigorosa que ens permeta avaluar la situació i proposar accions de millora”, ha destacat el director general de l'Administració Local, Antoni Such.

 

El congrés girarà entorn de quatre línies temàtiques: les noves tecnologies aplicades a la gestió integral d'incendis, l'extinció d'incendis, el canvi climàtic i la influència que té sobre la qualitat de les muntanyes així com l'interfície urbà-forestal, és a dir, la problemàtica que suposen aquests desastres naturals en les zones urbanes amb important massa forestal, com és el cas de Calp.

 

Actualment el 60% del territori de la Comunitat Valenciana està constituït per massa forestal, un percentatge que ha augmentat a un ritme de 3.300 hectàrees cada any des de 1966 a causa de l'abandó de l'agricultura. A aquesta situació cal afegir els efectes que està causant el canvi climàtic, que d'una banda, està provocant que s'allarguen les èpoques de risc extrem d'incendi i per un altre un canvi en la flora amb l'aparició d'espècies associades a climes més secs i que resulten inflamables. Tot açò propicia incendis més grans i freqüents i de propagació més ràpida, cosa que explica la necessitat d'abordar en un congrés com el de Calp com preparar-se davant fenòmens d'aquestes característiques.

 

A més, segons ha destacat el president de la Plataforma Forestal Valenciana, Fernando Pradells, aquest congrés servirà per a mostrar i visibilizar un sector, el forestal, fins al moment “invisible”. La Plataforma Forestal Valenciana va sorgir en 2013 i va convertir a la Comunitat Valenciana en la primera regió a comptar amb una plataforma que aglutinara a tot el sector amb més de 38 associacions.

 

Aquest esdeveniment, que tindrà lloc en l'auditori de Calp, està dirigit a investigadors i professors universitaris, als professionals relacionats amb la gestió forestal, prevenció i extinció d'incendis o vigilància de muntanyes, així com a qualsevol persona sensibilitzada amb temes forestals. Està organitzat per la Generalitat Valenciana, la Diputació d'Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Plataforma Forestal Valenciana i l'associació de municipis forestals de la Comunitat Valenciana.

 

El Director General de de l'Agència de Seguretat i resposta a les emergències, José María Ángel, ha assenyalat que aquest congrés permet “unir la prevenció amb l'anàlisi dels riscos” i ha indicat que suposa tota una oportunitat per a seguir avançant en la lluita contra els incendis. El president de la Diputació i alcalde de Calp, César Sánchez, per la seua banda, ha destacat que encara “queda molt per fer” quant a la prevenció d'incendis. Ha ressaltat la importància de la col·laboració entre Generalitat i la institució provincial en aquest assumpte, i ha posat com a exemple de cooperació entre ambdues administracions l'extinció de l'incendi de la Granadella.

El Taller d'Ocupació " T´Avalem Marina Alta I" entra en la seua recta final

Mon, 30/04/2018 - 13:01
Dilluns, 30 Abril, 2018 - 13:00

El Taller d'Ocupació “T´Avalem Marina Alta I", dirigit a joves menors de 30 anys, que es va iniciar el passat mes de juny entra en la seua recta final. El programa amb una durada de 12 mesos ha comptat amb dos itineraris professionals entorn de dues especialitats: Gestió de la informació i comunicació (tractament de dades),amb 10 alumnes, i Instal·lació i manteniment de jardins i zones verdes, també amb 10 alumnes.

 

Aquest taller comarcal realitza intervencions en tots els municipis que integren el consorci, en concret en el municipi de Calp, les pràctiques realitzades per l'alumnat de l'especialitat d'enregistrament de dades s'han desenvolupat en la biblioteca municipal dins del treball de recopilació d'un inventari gastronòmic de la comarca que recolza una de les línies estratègiques del projecte Denia&Marina Alta Tasting Life.

D'aquesta manera, s'han recopilat les dades dels llibres de festes des de la dècada dels 90 fins a l'any 2017 creant una base de dades que serà consultable pels ciutadans que puguen estar interessats. Actualment, es coordina el seguiment d'aquestes pràctiques per la Comissió formada per l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, la MACMA i els representants de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat de Denia.

 

D'altra banda, els alumnes de jardineria han estat realitzant tasques de plantat, poda, muntatge de regs per goteig i maçoneria, en el parc de l'Ermita projectades per l'ajuntament de Calp. CREAMA destaca el bon acolliment que han tingut els estudiants en les regidoríes de Comerç, Educació i Parcs i Jardins.

 

Seleccionades les obres finalistes del VII Certamen de teatre Amateur “Antonio Ferrer, el carter”

Mon, 30/04/2018 - 11:30
Dilluns, 30 Abril, 2018 - 11:15

El VII Certamen Nacional de Teatre Amateur “Antonio Ferrer, el cartero” arrancarà el pròxim 11 de maig amb la posada en escena de la primera de les obres seleccionades. I és que ja es coneixen les tres obres seleccionades d'entre les 50 obres presentades procedents de tota Espanya.

 

L'obra que obrirà el certamen el pròxim 11 de maig és “Mamaaa?” de l'Associació Zorongo Teatre de Bétera, es tracta d'una peculiar comèdia sobre una mare de 102 anys sense cap intenció de morir-se i dues filles amb problemes. El 18 de maig es presentarà el drama “Càsting” de la companyia Centro Imaginaro de Estudios Imaginarios de Madrid, es tracta d'un collage escènic sobre els models de representació femenins de la cultura de la imatge i la comunicació. I el divendres, 25 de maig, serà el torn de la comèdia de enredos “Politicament incorrecte” a càrrec del Grup de Teatre Lliure de Paiporta.

 

Totes les funcions començaran a les 21 hores en l'Auditori, l'esdeveniment és gratuït limitat a l'aforament. Està previst que el lliurament de premis tinga lloc l'1 de juny, a les 21 hores. Aqueix dia actuarà com a grup convidat Truitatrès Teatre de Calp que representarà “Sólo, sólo para mujeres”.

El certamen va sorgir en 2012 amb la finalitat de retre homenatge al teatre, una disciplina artística que suposa una tradició a Calp que ja sumisca més de cent anys, i a l'actor local Antonio Ferrer.

 

 

 

 

L'Ajuntament organitza la Fira de l'estudiant “Orienta’t” demà en l'IES Ifac

Thu, 26/04/2018 - 12:11
dijous, 26 Abril, 2018 - 12:00

L'IES Ifac de Calp acollirà demà divendres la fira d'orientació laboral i acadèmica “Orienta´t”, organitzada per l'Ajuntament i dirigida a tots els alumnes però principalment als grups de 4º de l'ESO i als de FP Bàsica. La fira té com a objectiu principal assessorar i orientar als estudiants sobre les eixides educatives i laborals disponibles en el sistema educatiu i el món laboral.

 

La fira “Orienta’t” es distribueix en dues parts: una, on es desenvolupa una dinàmica de grup, que el seu objectiu és motivar als alumnes i donar-los a conèixer de manera lúdica el sistema educatiu tot açò dirigit per orientadors, *psicopedagogos i pedagogs. I la part de la fira que consisteix en l'orientació pròpiament aquesta.

 

Els participants, lliurement, passaran pels stands d'assessorament a sol·licitar la informació que ells creen oportuna. Aquesta és la primera vegada que Calp acull una iniciativa similar que ha sigut molt bé rebuda per l'adreça del centre educatiu. Els estudiants podran desenvolupar habilitats d'autoconeixement, familiaritzar-se amb el món laboral i prendre decisions sobre el seu futur formatiu i professional de manera responsable.

 

En la fira participaran entitats privades i grups professionals, està confirmada la presència de l'Escola Oficial d'Idiomes, Creama, Creu Roja, IVAJ, UNED, el Col·legi Oficial d'Arquitectes, EDEM o EPA, també participaran el Ministeri de Defensa, la Policia Local, Policia Nacional, Bombers i Guàrdia Civil, perquè puguen oferir informació als estudiants interessats en determinats sectors professionals. L'organització és a càrrec de GRUP TOT, empresa especialitzada a coordinar aquesta classe d'esdeveniments.

Calp acull una jornada informativa sobre el futur Pla Director de Banys de la Reina

Wed, 25/04/2018 - 10:21
dimecres, 25 Abril, 2018 - 10:15

L'Ajuntament de Calp, en col·laboració amb l'Àrea d'Arquitectura de la Diputació d'Alacant i el MARQ, organitza demà en la Casa de Cultura una jornada informativa pública sobre el futur Pla Director del jaciment de Banys de la Reina, un document que permetrà la posada en valor d'aquest important jaciment romà.

 

En aquesta jornada intervindran les arqueòlogues Ana Ronda i Alicia Luján, ambdues han sigut directores de campanyes d'excavacions en Banys de la Reina, i abordaran la història de la recerca del jaciment, la seua descripció i importància. Els directors d'Arquitectura i del Museu Arqueològic Provincial, Rafael Pérez i Manuel Olcina, incidiran en la recuperació d'aquest patrimoni cultural, explicant l'objecte, finalitat i primeres anotacions del Pla Director.

 

Amb aquesta jornada es pretén donar a conèixer a la ciutadania els passos que es van a donar per a posar en relleu la importància i el valor social d'aquest jaciment, així com explicar els procediments tècnics per a aconseguir la seua millor conservació i la seua posada en valor. En l'acte està previst també que intervinga el diputat d'arquitectura, Jaume Lloret, i l'alcalde de Calp i president de la Diputació provincial, César Sánchez, a més s'obrirà un torn de preguntes entre els assistents. La jornada se celebrarà demà, dijous, 26, d'abril a les 20 hores en la Casa de Cultura.

 

 

El col·legi Gargasindi i l'Ajuntament organitzen una jornada sobre contractació de persones amb discapacitat

Tue, 24/04/2018 - 14:47
dimarts, 24 Abril, 2018 - 12:45

Dijous que ve, 26 d'abril, el Col·legi d'Educació Especial Gargasindi, al costat de l'Ajuntament de Calp, CREAMA, el Centre Ocupacional Maite Boronat i el Servei Psicopedagògic Escolar d'Altea celebren la jornada “Compta amb la mi”, una trobada entre empreses, fundacions, associacions i ajuntaments de la Marina Alta i Marina Baixa per a compartir experiències sobre la contractació de persones amb discapacitat.

 

La trobada se celebrarà en la Casa de Cultura de Calp. L'objectiu dels organitzadors és donar a conèixer experiències de bones pràctiques en la contractació de persones amb discapacitat i obrir un espai de diàleg i resolució de dubtes sobre aquest tema. La jornada serà inaugurada a les 8:45 amb l'exposició “La discapacitat i el dret a una vida plena” a càrrec de representants del CEE Gargasindi, posteriorment se celebraran xarrades a càrrec de representants de l'Ajuntament de Calp, de l'Ajuntament de Daimús i del Director de Leroy Merlin-Finestrat.

 

Com a activitats complementàries els alumnes del CEE Gargasindi realitzaran taules d'entrevistes, duran a terme servei de cafeteria, lliuraran detalls als assistents i s'encarregaran dels centres florals.

Un guàrdia civil dóna consells en anglès en Facebook perquè els residents estrangers coneguen les normes de circulació espanyoles

Tue, 24/04/2018 - 12:32
dimarts, 24 Abril, 2018 - 11:45

Ajudar als estrangers a conèixer les normes de trànsit i evitar així que cometen infraccions. Amb aquest objectiu Francisco Morales, un guàrdia civil destinat a Torrevella, va decidir crear en 2015 el compte de Facebook N332.es, en el qual dóna consells en anglès sobre els principals problemes que es troben els estrangers al volant per les carreteres espanyoles. “Açò va sorgir en comprovar que de cada 10 cotxes que paràvem 8 eren d'estrangers, perquè molts d'ells tendeixen a aplicar la seua pròpia normativa i per tant desconeixen que ho estan fent malament”, assenyala Morales.

 

Quins documents i eines són els que s'han de portar en el cotxe, com utilitzar els triangles en cas d'algun incident, quan s'ha de pagar una multa, si està permès fumar mentre es condueix o com circular per una rotonda són algunes de les qüestions que aborda en aquesta pàgina de Facebook així com en les xarrades que han començat a donar per tota la província d'Alacant. Aquesta setmana Morales i el seu company Marc Nolan, exprofesor d'autoescola a Gran Bretanya, han vingut a Calp a informar els residents de parla anglesa i resoldre tots els seus dubtes.

 

Es tracta d'un servei que presten en el seu temps lliure i en el qual també col·laboren cinc companys de Francisco Morales en la Guàrdia Civil, els quals prenen nota de les infraccions més freqüents que observen en el seu moment a dia per a compartir-les en Facebook.

 

Entre les més comunes es troba la circulació en les rotondes, cosa que resulta especialment problemàtica en el cas dels britànics, acostumats a conduir per l'esquerra, no senyalitzar bé la càrrega que es porta en la part posterior del cotxe i que en ocasions oculta els dispositius d'enllumenat i la matrícula o bé l'obligació de renovar el permís de conduir i de canviar-lo per un espanyol també per a aquells estrangers que porten més de dos anys residint a Espanya i el seu permís de conduir tinga una validesa de més de 15 anys.

 

En tres anys la repercussió d'aquest servei ha sigut tal que que el Facebook N332.es ha aconseguit 125.000 seguidors, la qual cosa el converteix en el compte en anglès realitzat a Espanya amb un major nombre de seguidors. A més, disposen d'una web d'idèntic nom que és gestionada per un grup de britànics que col·laboren en el projecte.

 

Francisco Morales es troba en aquests moments preparant la traducció de la llei espanyola de trànsit que inclourà a més un comentari de cada article i que està previst publicar-ho en Internet al setembre. La idea és mantenir-la actualitzada cada vegada que s'introduïsca algun canvi en la llei. Amb tots aquests serveis es pretén no solament facilitar la vida als estrangers residents sinó també oferir una imatge de la Guàrdia Civil propera a aquests ciutadans.

 

Susana Catalá publica el seu quadern de viatge a benefici del col·legi Gargasindi

Fri, 20/04/2018 - 13:09
divendres, 20 Abril, 2018 - 13:00

Una breve mirada al budismo és el quadern de viatge en què Susana Catalá narra el seu viatge a Dharamsala, una ciutat al nord de l'Índia on resideixen refugiats tibetans, durant el qual la seva autora va realitzar tasques de voluntariat al centre de xiquets discapacitats i orfes Nyingtob Ling.

 

Es tracta del primer llibre publicat per aquesta viatgera, que també ha escrit textos sobre altres experiències de cooperació, que encara no han estat publicats.

 

Aquest quadern de viatges va nàixer amb l'objectiu de recaptar fons per al Centre de xiquets discapacitats i orfes Nyingtob Ling, de Norbulingka, encara que, després de perdre el contacte amb aquest centre, decidí destinar els beneficis al Col·legi d'Educació Especial Gargasindi de Calp.

 

Catalá afirma que aquest centre de l'Índia es trobava en molt males condicions per atendre els xiquets que albergava, encara que assegura que, malgrat aquestes dificultats, realitzar tasques d'estimulació física i psíquica amb aquests xiquets va ser "una tasca molt bonica i agraïda" .

 

En Una breve mirada al budismo no només es detalla l'estada de la seua autora al centre Nyingtob Ling, (que significa 'La força del cor'), sinó que també es descriu una forma de viatjar diferent a la del turisme tradicional. A més, es parla sobre el budisme, lames, monestirs i el context polític de la zona. Tot això, estructurat en quatre capítols i un glossari.

 

Aquest llibre pot ajudar-nos a entendre com és la vida en una zona on, segons l'autora, "conviuen en pau les cultures hinduista i budista", una dualitat que també està present en la seua vida, ja que afirma que, tot i ser cristiana, el budisme l'ha ajudada molt en el seu camí.

 

Una breve mirada al budismo es pot adquirir, a Calp, a les papereries Vázquez i Nou Art i en el Col·legi d'Educació Especial Gargasindi per un preu de 10 €.

 

L'autora vol agrair la col·laboració d'aquells que participen en aquest projecte benèfic.

Calp celebra aquest cap de setmana el “Mig Any” fester

Fri, 20/04/2018 - 11:16
divendres, 20 Abril, 2018 - 11:00

L' Associación de Moros i Cristians “Santíssim Crist de la Suor” celebrarà aquest cap de setmana els actes de el “Mig Any” que suposa l'equador de l'any fester i permet la presentació dels càrrecs festers de 2018 i el comiat dels del passat any.

 

Així, hui les diferents “filaes” soparan en les kábiles per a iniciar a les 23:50 hores les “entraetes” que recorreran diferents carrers del poble des de la plaça Arco Iris. En finalitzar el públic assistent podrà gaudir d'una nit de xaranga en la plaça del Mosquit.

 

El dissabte serà el dia més important de les festes. A les 12:30 hores se celebrarà una cercavila a càrrec de la banda juvenil de la Banda de Calp des de la plaça del Mosquit. A les 18:00 hores totes les filaes mores i cristianes es concentraran en el Parc del Arco iris per a iniciar una cercavila que portarà als festers fins a l'Auditori de la Casa de Cultura.

 

Allí se celebrarà, a les 19 hores, l'acte més esperat: el canvi, comiat i presentació de càrrecs festers de 2017 i 2018. Est serà el moment en què Aaron Garcia i Miranda Ferrer, de la Filà Tuareg, i Francisco Penella i Ángela Pineda, de la Filà Contrabandistes s'acomiadaran com a Capità Moro i Favorita i Capità Cristiano i Primera Dama respectivament, per a donar pas als Capitans de 2018, José Angel Montaner de la Filà Berberiscos i Pere Fluixà de la Filà Mossàrabs d’ Ifac, acompanyats per la favorita, Irene Pastor, i la Primera Dama, Anna Monjo.

 

Un altre dels càrrecs rellevants és el de Banderera de l'Associació de Moros i Cristians que enguany recaurà en Loli Navas, de la Filá Moriscs, que prendrà el relleu de, M.ª del Mar Ribes, de la Filà Mascarats. Quant als alféreces moro i cristià, Gorka Xamaní, de Berberiscos, i Marcos Lozano, de Mossàrabs, passaran el testimoni a Jaime González, de Califach, i Antonio Moll de Marins Corsaris.

 

Com a novetat, en aquest acte es presentarà el vídeo que, amb motiu del 40 aniversari de les festes de moros i cristians, va elaborar el departament d'Imatge i Promoció Institucional de la Diputació provincial el passat mes d'octubre. Un vídeo amb el qual la Diputació inicia una sèrie de programes sobre les festes dels pobles de la província i que es projectarà en el transcurs de l'acte d'intercanvi de càrrecs festers.

 

El diumenge s'iniciarà amb els jocs infantils que s'instal·laran en el carrer Conde d'Altea i el tradicional concurs de paelles. A la vesprada se celebrarà la desfilada infantil de caps i esquadres.

Les pintures de María Vázquez arriben a la Casa de Cultura de Calp

Wed, 18/04/2018 - 15:02
dimecres, 18 Abril, 2018 - 12:30

La Sala de Belles Arts de la Casa de Cultura de Calp acull l'exposició de pintura de Maria Vázquez. En ella podem trobar una acurada selecció d'elements molt diversos, com una àmplia gamma de colors, pintura abstracta, paisatges amb una mica de fantasia...

 

Vázquez inspira algunes de les seues pintures en fotografies que fa o que col·lecciona i que li agraden com per convertir-les en una pintura, encara que també realitza composicions abstractes per a les quals no pren cap model d'inspiració i deixa que la pintura fluïsca fins que el resultat li agrade.

 

Encara que també pinta sobre altres temes, Vázquez explica que li encanta el mar i que ho plasma en els seus diferents estats mitjançant les seues pintures.

 

L'afició de Maria Vázquez per la pintura va sorgir de manera primerenca: "ja a l'escola m'encantava pintar" -assegura-, i amb 18 anys va pintar el seu primer oli. Més endavant, va treballar la pintura sobre fusta, en pintar mobles i complements. També es va dedicar al dibuix d'esbossos i el pas següent en la seva evolució com a pintora van ser les aquarel·les. Amb elles, l'autora de l'exposició es va adonar que se sentia profundament atreta pels colors. El treball amb aquarel·les va suposar l'origen dels seus quadres de fantasia.

 

María Vázquez, artista nascuda a Tànger que va viure la major part de la seua vida a Alemanya, és una autodidacta de la pintura que actualment pinta amb oli i acrílic. A més, experimenta amb els colors en materials com paper, fusta, llenç i cartró.

 

L'exposició de pintura de María Vázquez es podrà visitar fins al 28 d'abril a la Sala de Belles Arts de la Casa de Cultura de Calp.

El Ministre de Foment anuncia que el projecte de la passarel·la es troba en la seua fase final

Tue, 17/04/2018 - 12:58
dimarts, 17 Abril, 2018 - 12:45

El Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va visitar ahir Alcoi i va repassar les inversions del seu departament a la Comunitat Valenciana dins dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2018. D'entre els projectes d'obra pública citats pel titular de Foment destaquen els tràmits per a la construcció de la passarel·la sobre la N332 de Calp, un projecte que ja està aprovat i al que falta donar tràmit administratiu per a la licitació de l'obra, adjudicar-la i iniciar el projecte que ja compta amb redacció i disseny.

 

Els pressupostos de l'Estat per a 2018 contemplen una partida de més d'un milió d'euros per a la construcció de la passarel·la sobre la N-332 que permetrà als calpins creuar peatonalment aquesta carretera per a accedir des del nucli urbà a l'estació de ferrocarril i a les urbanitzacions d’ Oltà.

 

El projecte consisteix en una passarel·la que partirà de la zona que limita amb la carretera en l'accés sud al municipi. En aquesta part comptarà amb un ascensor, i connectarà amb el vial d'accés a l'estació de FGV, on el pendent permet l'accés a través de rampes. Les obres contemplen també l'adequació de voreres i la urbanització d'aquest àrea.

 

L'Ajuntament va iniciar ja fa anys les gestions per a obtenir mitjançant convenis la propietat dels 5.176,78 metres quadrats totals necessaris per a poder construir la passarel·la que creuarà la N332 fins a l'estació de ferrocarril i que eliminarà un dels punts més perillosos del municipi.

Segons l'alcalde, César Sánchez, “És un projecte que millora l'accessibilitat al municipi i que posarà fora de perill al usuari del trenet i aquells que viuen en aquesta zona de la localitat i que han de creuar la carretera, amb el perill que comporta. El Ministeri de Foment s'ha mostrat receptiu a un projecte essencial per a Calp».

El Centre Maite Boronat rep la visita dels responsables de la Protectora d'Animals de La Nucia

Thu, 12/04/2018 - 12:14
dijous, 12 Abril, 2018 - 12:15

El Centre Ocupacional Maite Boronat ha rebut aquesta setmana la visita d'alguns dels responsables de la Protectora d'Animals de la Nucia, en concret de Engelien Steenbruggen, secretària de la protectora d'animals, i Raphaela Fischer, col·laboradora de la protectora, al costat de Lluna, un gosset ferit que ha acollit Raphaela fins que es recupere.

 

Elles han explicat als usuaris del centre la labor de la protectora i l'important que és trobar cases que adopten a aquests animals. A més els han explicat un conte molt especial per a treballar els sentiments de compassió, empatia, conscienciació i respecte pels animals i els han mostrat un vídeo sobre la seua labor. Per als usuaris del centre ha sigut una experiència inoblidable i ja s'està organitzant una visita a la Protectora de La Nucia.

 

Calp inicia els tràmits per a l'engegada de l'oficina de turisme del segle XXI

Thu, 12/04/2018 - 11:37
dijous, 12 Abril, 2018 - 11:30

L'ordre del dia del ple del pròxim divendres inclou debatre l'expropiació d'un immoble en el casc antic per a engegar l'oficina de turisme del Segle XXI, es tracta d'un immoble dotacional situat en el carrer Llibertat que compleix amb les condicions de localització estipulades en l'estratègia integrada del desenvolupament urbà sostenible (EDUSI) Revitalitza Calp.

 

El projecte, contemplat en la EDUSI Revitalitza Calp, està cofinançat pel Fondo Europeu de Desenvolupament Regional del període comprès entre els anys 2014 i 2020 en un 80%. Consisteix en la creació d'un nou espai d'informació turística que facilite la informació 24 hores al dia i 7 dies a la setmana mitjançant les Tics. Es preveu el desenvolupament de tecnologia de captació i gestió de dades turístiques i automatitzar la realització d'enquestes de satisfacció.

 

Mitjançant aquests fons FEDER de la Unió Europea i sota el lema “Una manera de Fer Europa”, el consistori pretén esmenar la necessitat de modernitzar el procés d'informació turística interactuant amb els ciutadans, amb desenvolupaments tecnològics innovadors, oficines virtuals eficients i captació de les principals dades dels visitants per a dades estadístiques. L'engegada de l'oficina de turisme del segle XXI s'integra en les polítiques de promoció de noves tecnologies incloses en l'estratègia, però també amb l'objectiu de revitalització del Casc Històric de Calp propiciant al mateix temps la rehabilitació d'edificis i millora de façanes. L'Oficina Turística del Segle XXI és un projecte contemplat en el Pla de Destinació Turística Intel·ligent de Calp aprovat per l'Ajuntament Ple durant 2017.

 

El projecte d'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) presentat per Calp en la convocatòria d'aquests fons europeus, suposarà una inversió en la localitat de 6.134.522 euros, dels quals el 50 per cent procediran d'aquests fons europeus. Amb la concessió d'aquesta ajuda, Calp podrà fer realitat alguns projectes com la millora de la mobilitat urbana amb més quilòmetres de carril bici i inversions en el transport públic, també s'invertirà en el desenvolupament tecnològic de la ciutat amb la finalitat de fer de Calp una smart city (pla destinació turístic intel·ligent), s'implementarà el pla d'energia sostenible contra el canvi climàtic (PAES), s'engegarà el pla d'arbrat o anell verd per la ciutat, així com el projecte Calp-Emprèn per a incentivar la formació i l'ocupació.

Arranquen les activitats de foment de la lectura amb la visita del col·legi Gargasindi a la biblioteca

Wed, 11/04/2018 - 12:01
dimecres, 11 Abril, 2018 - 11:45

Aquest matí s'han iniciat les activitats de foment de la lectura que organitza biblioteca pública municipal Joanot Martorell, dependent de la Regidoria de Cultura, que es desenvoluparan al llarg de tot el mes.

 

L'activitat ha arrancat amb la visita dels alumnes del Col·legi d'Educació Especial Gargasindi que han participat en el contacontes “Contes màgics de l´Orient Llunyà” a càrrec d'Ana Canet.

 

D'aquest contacontes es realitzaran sis sessions al llarg del mes en els quals participaran els alumnes de 4º i de primària dels col·legis Azorín, Gabriel Miró, J.L. Paternina, Oltá i del Centre Ocupacional Maite Boronat. Es tracta d'un taller de contes pertanyents a la cultura oriental que conjuga sensibilitat i pragmatisme i s'acompanya de música, titelles i disfresses.

 

A més el 16, 17 i 18 d'abril, els alumnes de primària gaudiran del contacontes “Passejant pels contes” a càrrec d'Elsa García i Lorena Tudela, es tracta d'un contacontes amb un taller entorn de les paraules. Les activitats continuaran el 20 i 25 d'abril amb “Poegrafies” a càrrec de Josep Enric Grau Magraner i dirigit als alumnes de sisè de primària. L'activitat consisteix en una representació teatral dirigida al públic juvenil en la qual es treballa l'art dels diferents llenguatges artístics.

 

I el 10 de maig, coincidint amb el Dia de la Família, es realitzarà en la biblioteca pública una sessió de contes dirigida al públic familiar amb el títol “La casa de Carmeta” a càrrec d'Almudena Francés. Aquesta activitat es realitzarà a les 17:30 hores serà oberta i gratuïta.

Els pressupostos de l'Estat inclouen més d'un milió d'euros per a la passarel·la sobre la N332

Thu, 05/04/2018 - 10:03
dijous, 5 Abril, 2018 - 09:45

Els pressupostos de l'Estat per a 2018 contemplen una partida de més d'un milió d'euros per a la construcció de la passarel·la sobre la N-332 que permetrà als calpins creuar a peu aquesta carretera per a accedir des del casc urbà a l'estació de ferrocarril i a les urbanitzacions d’ Oltà.

 

El projecte consisteix en una passarel·la que partirà de la zona que limita amb la carretera en l'accés sud al municipi. En aquesta part comptarà amb un ascensor, i connectarà amb el vial d'accés a l'estació de FGV, on el pendent permet l'accés a través de rampes. Les obres contemplen també l'adequació de voreres i la urbanització d'aquest àrea.

L'Ajuntament va iniciar ja fa anys les gestions per a obtenir mitjançant convenis la propietat dels 5.176,78 metres quadrats totals necessaris per a poder construir la passarel·la que creuarà la N332 fins a l'estació de ferrocarril i que eliminarà un dels punts més perillosos del municipi. Després del conveni d’ adquisió del sòl, els terrenys es van cedir al Ministeri de Foment amb la finalitat de licitar el projecte. Correspon ara al Ministeri de Foment donar tràmit administratiu a la licitació de l'obra, adjudicar-la i iniciar el projecte que ja compta amb redacció i disseny.

 

Segons el primer edil, César Sánchez, “són nombrosos els usuaris que diàriament han d'utilitzar el tren i és necessari donar una solució urgent. És un projecte que millora l'accessibilitat al municipi i que posarà fora de perill al usuari del trenet i d'aquells que viuen en aquesta zona de la localitat i que han de creuar la carretera, amb el perill que comporta». Sánchez també ha assenyalat que “entre 2018 i 2019 transformarem els accessos a Calp, una ciutat moderna, avantguardista i capdavantera en turisme d'excel·lència”.

Calp acollirà en 2019 junt amb Teulada-Moraira el IV Torneig Internacional de Futbol Base “miBalón International Cup”

Thu, 29/03/2018 - 12:39
dijous, 29 Març, 2018 - 12:30

Calp serà seu juntament amb Teulada-Moraira del IV Torneig Internacional de Futbol Base “miBalón International Cup”, que se celebrarà el pròxim any. Es tracta d'un esdeveniment que reuneix als millors jugadors de la categoria aleví d'equips de futbol de primer nivell a nivell nacional i internacional.

 

La regidora d'Esports de Calp, Ana Sala, el regidor de Protecció Civil Matías Torres, i el seu homòleg de Teulada-Moraira Nacim Benatosou s'han reunit amb el gerent de mibalón.es Agustín Macías, organitzador de l'esdeveniment, el director esportiu d'aquesta empresa, Celso Alcázar, i la directora de màrqueting del grup AR, Marta Álvarez, per a tractar els detalls de la pròxima edició. Fins al moment Teulada-Moraira ha sigut seu única d'aquest torneig, si bé l'esdeveniment des dels seus inicis ha tingut també una repercussió positiva a Calp ja que els participants en el torneig, juntament amb els seus familiars – al voltant de1.600 persones - s'allotgen cada any en els hotels del grup AR de la localitat.

 

Precisament demà divendres 30 de març està previst que comence el III Torneig Internacional de Futbol Base “miBalón International Cup” a Teulada-Moraira. L'esdeveniment, dirigit per professionals de prestigi nacional i internacional, comptarà amb la participació d'equips pertanyents a les categories inferiors de la Lliga Santander, Lliga 123 i equips d'àmbit nacional i local. En aquesta tercera edició participaran el València CF, el Deportivo de la Corunya, Real Betis Balompié, Getafe, Villareal, Valladolid, EM FB Denia i la selecció de Teulada Moraira.

 

Cal destacar que aquest campionat internacional a més d'impulsar l'esport base, té caràcter solidari i tots els beneficis recaptats a través de la venda d'entrades aniran destinats a l'Associació de Síndrome de Down d'Alacant. Les entrades tindran un cost de 5€ per al torneig complet i 2€ per dia.

 

La celebració del torneig l'any que ve també a Calp permetrà disposar d'un major nombre d'instal·lacions esportives el que possibilitarà que augmente el nombre d'equips participants.

Pages