La presència d'una Bandera Blava en una platja reconeix i estimula l'esforç del municipi per tal d'aconseguir que aquesta platja complisca determinats criteris de legalitat, accessibilitat, sanitat, neteja i seguretat, i que tinga una informació i gestió ambiental adequades.


Els criteris que una platja amb Bandera Blava ha de complir es revisen periòdicament, amb la finalitat d'assegurar que es manté l'esforç de les administracions locals per aconseguir una millora contínua.


Història de la Bandera Blava
La Campanya Bandera Blava per a platges, ports i embarcacions es desenvolupada per una organització no governamental, sense ànim de lucre, la “Fundació per a l'Educació Ambiental (FEE)”. L'organització gestora dels seus programes a Espanya és ADEAC. La Campanya Bandera Blava comença a França el 1985 i s'estén a Europa a partir de 1987. Posteriorment s'expandeix més enllà del continent europeu ja que el 2001 s'uneix Sud-àfrica.


Actualment, més de 40 països en els cinc continents participen d'aquest projecte. La campanya s'esforça a promoure el desenvolupament sostenible a les zones litorals, a través de l'exigència d'uns estàndards elevats en la qualitat de les aigües de bany, la seguretat, la gestió ambiental, la informació i l'educació per a la sostenibilitat.

Criteris per a obtenir el guardó de Bandera Blava:

Una platja pot ser candidata a Bandera Blava si ha sigut designada oficialment a nivell nacional (o internacional) com una zona de bany amb, almenys, un punt de mostra per a l'anàlisi de les seues aigües de bany. Un dels criteris necessaris és realitzar periòdicament anàlisis de les aigües, que no podran fer-se mai amb una freqüència menor d'una anàlisi cada 17 dies. El nom i els límits físics de la platja han de respondre als reconeguts oficialment. La platja ha de tindre les instal·lacions i estàndards exigits per a complir amb els criteris de Bandera Blava.

Els criteris de concessió de la Bandera Blava són revisats periòdicament a nivell internacional.


Si una platja guardonada amb la Bandera Blava deixa de complir, per algun motiu, amb tots els criteris exigits, la Bandera Blava haurà de deixar d'onejar en la platja. La FEE es reserva, a més, el dret de refusar i/o retirar la bandera Blava d'una platja quan els operadors o les autoritats locals siguen els responsables de transgredir la normativa ambiental nacional, o bé, si actuen en desacord amb els objectius i l'esperit de la Campanya Bandera Blava.

L'esperit de la Bandera Blava
L'objectiu final de la Campanya Bandera Blava, a mig termini, és aconseguir un desenvolupament sostenible del turisme i una gestió ambiental en el litoral del municipi, congruent amb la gestió ambiental que Bandera Blava exigeix.


Bandera Blava no propugna un model universal de platja aplicable a la totalitat del litoral. Bandera Blava pretén, més bé, que les platges respecten les condicions higièniques, sanitàries i ambientals, que la legislació vigent exigeix, així com la seguretat i el benestar dels seus usuaris especialment els més febles per la seua edat o discapacitat.


En qualsevol cas, les infraestructures exigides per Bandera Blava no han d'alterar el caràcter natural dels paratges litorals. La vocació d'aquests paratges, amb independència de la seua forma i grau legal, no serà la d'aconseguir una Bandera Blava; menys encara, utilitzar el fet de ser guardonat amb Bandera Blava com a “excusa” per a facilitar la construcció de vies d'accés i instal·lacions i/o la seua posterior requalificació/urbanització.

 

 

Platges amb Bandera Blava a Calp:

 

Platja

Coordenades GPS de la platja

Platja de la Fossa

Lat. 38º 38’ 47.90’’ Long.  0º  4’  29.00’’

Platja Cantal Roig

Lat. 38º 38’ 28.50’’ Long.  0º  4’  8.40’’

Platja Arenal-Bol

Lat. 38º 38’ 34.49’’ Long.  0º  3’  4.23’’

 

Punxe ací per a més informació sobre les Banderes Blaves

Spanish Catalan Dutch English French German Italian Russian