L'Ajuntament de Calp oferirà visites virtuals immersives al Penyal d’Ifac, la Muralla Roja i els jaciments arqueològics
Millorar l'experiència del visitant i facilitar la seua visita a recursos turístics no accessibles. Amb eixe objectiu l'Ajuntament de Calp implantarà en els seus museus i oficines de turisme ferramentes digitals amb les quals el turista podrà gaudir de visites virtuals o realitats virtuals immersives a alguns dels atractius turístics del municipi que no es poden visitar per no estar oberts al públic o perquè tenen la quota de visites ple o bé perquè no són accessibles a col·lectius amb problemes de mobilitat.
Es tracta d'una banda, del Penyal d’Ifac – que a l'estiu sol tindre la quota de reserves diàries completa, la Muralla Roja i els jaciments arqueològics de la Pobla medieval d’Ifac i de Banys de la Reina. I a més de fer més accessibles estos llocs d'interés turístic, es tracta al mateix temps d'oferir al turista una visita més atractiva i diferenciadora respecte a la visita tradicional. “Principalment pretenem millorar la visita del turista a Calp a través d'experiències immersives ja que del que es tracta és de connectar al turista amb el recurs patrimonial del qual gaudirà i que interactue amb ell amb els cinc sentits, una alternativa més original i diferent de la que estem acostumats amb la qual provocar sensacions de tota mena”, ha destacat el regidor de Promoció Internacional i del Next Generation Marco Bittner.
Este projecte forma part del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació amb el suport de la Conselleria de Turisme de la Comunitat Valenciana - Turisme Comunitat Valenciana - i la Secretaria d'Estat de Turisme en el marc del Pla de Recuperació, Tranformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea - Next Generation.
La iniciativa es troba en estos moments en licitació amb un import base de 250.000 euros i es preveu un període d'execució de tres anys. Segons indica el plec de prescripcions tècniques estes experiències virtuals es podran oferir a través d'ulleres de realitat augmentada, projeccions virtuals o dispositius d'estimulació sensorial i un altre tipus d'avanços en la interacció amb els sentits mitjançant ultrasons o vibracions, entre altres. L'empresa adjudicatària haurà de desenvolupar continguts per a les experiències immersives i virtuals que conten històries i deixen empremta en el turista. Així mateix, es realitzaran àudio-guies amb narracions explicatives en diversos idiomes que facilitaran al turista la comprensió d'estos recursos turístics, a més de vídeo guies en llenguatge de signes.
Este projecte reforça l'aposta de l'Ajuntament per un turisme inclusiu ja que facilitarà l'accés de persones amb mobilitat reduïda a estos recursos turístics i per la sostenibilitat perquè reduïx pes d'afluència turística sobre elements del patrimoni natural i cultural que s'han de protegir, tot això en línia amb el que propugnen els plans de sostenibilitat turística en destinació.
L'Ajuntament de Calp insta a buscar solucions pacífiques en els conflictes de Gaza i Ucraïna en el Dia d'Europa
Amb motiu del Dia d'Europa l'Ajuntament de Calp ha celebrat una jornada de convivència que ha començat amb la hissada de la bandera de la UE en la plaça Colón. Posteriorment l'alcaldessa Ana Sala i el regidor BELC i de Promoció Internacional Marco Bittner han llegit un manifest en la Calalga en el qual s'ha reforçat el compromís de l'Ajuntament de Calp amb la diversitat i en el qual s'ha fet especial menció a les crisis humanitàries de Gaza i Ucraïna. En este sentit, han instat que es busquen solucions pacífiques i a respectar el dret internacional. “El nostre deure com a ajuntament és donar suport a aquells que patixen i treballar incansablement per a construir un món on totes les persones puguen viure amb dignitat i seguretat”, ha assenyalat l'alcaldessa.
S'ha fet referència al paper de la Unió Europea en les polítiques locals que es materialitza a través de programes com el de Next Generation que possibilitarà l'execució del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació, finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. Esta iniciativa posarà en marxa el Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals, la incorporació de Calp al sistema ETIS de sostenibilitat turística per a mesurar i avaluar les accions realitzades amb la finalitat de convertir el municipi en una Destinació Turística Intel·ligent i l'assistència tècnica per a la gestió del pla, entre altres projectes.
En esta jornada de celebració ha tingut lloc, així mateix, una paella gegant que han pogut degustar els presents, entre els quals es trobaven nombrosos ciutadans estrangers residents a Calp i que ha servit de punt d'unió i intercanvi cultural entre les diferents nacionalitats que conviuen en el municipi.
Ixen a licitació els tres primers projectes del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació de Calp
El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) de Calp comença a fer els seus primers passos. Els tres primers projectes que conformen este pla han eixit a licitació pública. Es tracta de la posada en marxa del Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals, la incorporació de Calp al sistema ETIS de sostenibilitat turística per a mesurar i avaluar les accions realitzades amb la finalitat de convertir el municipi en una Destinació Turística Intel·ligent i l'assistència tècnica per a la gestió del pla.
La implementació d'actuacions del Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals previstes en el PSTD suposarà crear faixes perimetrals en la serra d’Oltà i Ermita Vella per a protegir les urbanitzacions i les àrees recreatives dels incendis forestals i d'altra banda, també s'inclou el tractament de la vegetació del barranc del Quisi. El contracte que té un pressupost base de licitació de 170.000 euros es desenvoluparà en tres anualitats.
D'altra banda, l'Ajuntament de Calp ha tret a licitació els servicis de consultoria per a la incorporació de la localitat al sistema ETIS de sostenibilitat turística. Estos indicadors permetran mesurar i avaluar les accions realitzades per a convertir a Calp en una Destinació Turística Intel·ligent, així com la millora en la gestió turística i la satisfacció dels visitants.
Esta iniciativa que ja ve recollida en el Pla Estratègic de Turisme pretén posicionar Calp com una destinació turística sostenible, connectat amb el territori, respectuós amb els recursos naturals i de qualitat, així com la seua percepció pel turista d'estes qualitats. Té un pressupost de 41.322,32 euros i un termini d'execució de dos anys.
El consistori calpí també ha tret a licitació una assistència tècnica amb la finalitat de contractar una empresa experta en gestió de plans turístics i justificació financera com a suport a l'equip tècnic municipal en la implantació del PSTD. El seu import base de licitació és de 80.000 euros.
El PSTD es desenvolupa en el marc del Pla de Recuperació, Tranformación i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU i suposarà una inversió a Calp de 2.001.722 €, distribuïts en 11 actuacions.
Els Next Generation són uns fons posats en marxa per la Unió Europea per a pal·liar la crisi econòmica per la pandèmia de la COVID-19 al mateix temps que tracta d'impulsar la transformació de les destinacions turístiques cap a la sostenibilitat. Es gestionen a través de la Secretaria d'Estat de Turisme i les Comunitats Autònomes i, de fet, l'avaluació d'estos projectes es durà a terme per una comissió bilateral entre totes dues administracions.