Política de Cohesió
La Política de Cohesió del període 2014-2020 haurà d'orientar-se a resultats amb més intensitat que en períodes anteriors, a fi de contribuir de manera visible als objectius de l'Estratègia Europa 2020. Així, la regulació dels Fons posa més èmfasi en el disseny dels programes, quant als resultats a assolir, així com a les activitats d'avaluació a nivell nacional i regional. La finalitat és poder mesurar i conéxer els resultats dels programes i la seua contribució als objectius de la Unió.
Seguiment i Avaluació dels programes
Seguiment dels programes Els Estats membres hauran de fer un seguiment dels programes de programes de la Política de Cohesió amb la finalitat d'examinar la execució i els avanços en la seua consecució. Per això, es constituiran comités de seguiment i se'n definirà la composició i les funcions en relació amb els fons.
Els reglaments estableixen l'obligació de portar a terme avaluacions d'eficàcia, eficiència i impacte de l'ajuda dels Fons del MEC, amb l'objectiu de la millora de la millora els programes, i determinar els efectes dels mateixos en relació amb les metes de la estratègia de la Unió per a un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.
Per tal de millorar la qualitat i el disseny de cada programa i de verificar la viabilitat dels seus objectius i metes, s'ha d'efectuar una avaluació ex davant dels mateixos, que es remetrà a la Comissió juntament amb el programa operatiu.
L'autoritat responsable de la preparació del programa ha de dissenyar un pla d'avaluació. Durant el període de programació, les autoritats de gestió han de realitzar avaluacions per estimar la eficàcia i l'impacte del programa. Per a facilitar les decisions de gestió, s'ha d'informar al comité de seguiment i a la Comissió dels resultats de les avaluacions.
Així mateix, es realitzaran avaluacions ex post dels programes, per estimar l'eficàcia i l'eficiència dels Fons i el seu impacte en relació amb els objectius globals dels propis Fons i de l'estratègia de la Unió per a un creixement intel·ligent, sostenible i integrador. Aquestes avaluacions seran dutes a terme per la Comissió Europea.
El sistema de indicadors serà una peça clau del sistema de seguiment i avaluació per al període 2014-2020. El sistema d'indicadors haurà d'incloure els indicadors comuns (definits per la Comissió i recollits en els reglaments) així com indicadors específics de programa. Tots aquests indicadors, en funció de la naturalesa, es poden classificar en: indicadors de realització i indicadors de resultat. Una selecció d'aquests indicadors configurarà el Marc de Rendiment que ha de definir-se en cada un dels programes amb la finalitat de facilitar-ne el seguiment.